*Doprava zadarmo pri každom nákupe nad 50,- EUR. *UPOZORNENIE: V prípade, že nie je možné vykonať platbu kartou, kontaktujte nás e-mailom. Číslo účtu: SK4083300000002801483048. Variabilný symbol - číslo objednávky.

Ílové masky

 

O magických vlastnostiach prírodného ílu sa hovorí už mnoho rokov. Mnohé drahé kozmetické masky lákajú kupujúcich textami o prítomnosti v ich zložení určitého druhu ílu. A my si ich kupujeme, hoci by sme si mohli pripraviť pleťovú masku na báze ílu sami a pritom oveľa lacnejšie.

Najskôr je však potrebné pochopiť, aký íl bude najviac vyhovovať našej pokožke. V súčasnosti možno v obchodoch s kozmetikou nájsť tucet rôznych druhov ílov a každý z nich má svoje vlastné minerálne zloženie a teda určitým spôsobom odlišné vlastnosti.

Pozrime sa teda, čo presne obsahujú a na čo sa hodia.

Biely íl (kaolín) je bohatý na horčík a zinok a preto sa v kozmetológii používa najčastejšie. Masky na báze bieleho ílu čistia a dokonca aj bielia pokožku, odstraňujú z nej prebytočný tuk. Biely íl má tiež antiseptické vlastnosti. Najlepšie sa preto hodí pre mastnú pleť.

Šedý íl má schopnosť hydratovať a tonizovať pokožku, vyhladzovať vrásky. Preto je veľmi vhodný pre suchú, dehydrovanú, problematickú pokožku.  Okrem toho, šedý íl dokáže zmäkčiť zhrubnutú kožu na lakťoch a chodidlách a zahojiť na nich drobné prasklinky.

Čierny íl normalizuje krvný obeh a metabolické procesy v pokožke. Masky z čierneho ílu spomaľujú starnutie a stimulujú regeneráciu pokožky. Ďalšou dôležitou vlastnosťou čierneho ílu je, že účinne bojuje proti celulitíde.

Modrý íl obsahuje fosfát, dusík a železo. Skvele zmierňuje zápaly, čistí a dezinfikuje pokožku. A dokonca aj bojuje so stresom.

Zelený íl je zásobárňou vápnika, horčíka, mangánu, medi, hliníka a ďalších minerálnych látok. Normalizuje činnosť mazových žliaz a zužuje póry, má výborné čistiace vlastnosti, preto sa dobre hodí pre mastnú pleť.

Žltý íl má vlastnosti sorbentu, odstraňuje z pokožky toxíny a pomáha jej získať dostatok kyslíka. Je preto vhodné používať žltý íl pri starnúcej, oslabenej pokožke.

Červený íl je vhodný pre citlivú pleť so sklonom k alergickým reakciám. Zmierňuje začervenanie a podráždenie, jemne čistí a regeneruje pokožku.

Ružový íl obsahuje oxid železitý, kremík a minerálne soli. Poskytuje jemnú starostlivosť o pokožku, vyhladzuje ju. Je teda vhodný pre všetky typy pleti, aj citlivú.

Ak sa rozhodneme pripraviť si masku na báze ílu, je potrebné vziať do úvahy svoj typ pleti. Pre mastnú pleť postačuje rozpustiť íl vo vode (pozor: nepoužívame kovové nádoby) a starostlivo ho vymiešať do hladkej, homogénnej konzistencie. Avšak, ak máme suchú, citlivú pokožku - maska na vodnej báze ju môže ešte viac vysušiť. Preto je vhodnejšie pripraviť ílovú masku s olivovým olejom alebo medom.

Ílová maska sa aplikuje na pokožku v tenkej vrstve na 10-15 minút, potom sa opláchne a pokožka sa natrie výživným krémom.

Z ílu si môžeme pripraviť aj masku na vlasy. V takomto prípade do zmesi ílu a vody pridáme vaječný žĺtok, dobre premiešame. Aplikujte na vlasy na 15-20 minút. Maska na vlasy s červeným ílom odstraňuje svrbenie a olupovanie citlivej pokožky hlavy, s bielym ílom posilňuje vlasy a zabraňuje ich vypadávaniu. Maska na vlasy so zeleným ílom pomáha zbaviť sa lupín.

Efektívne sú aj kúpele s ílom (200-300 g na ílu na kúpeľ). Kúpeľ s čiernym ílom pomáha v boji s nadváhou. Biely íl odstraňuje únavu po fyzicky namáhavých aktivitách, znižuje potenie, červený íl poskytuje analgetický účinok a zmierňuje podráždenie, šedý íl pomáha odstrániť existujúce vyrážky a akné a bráni vzniku nových.

Ako je známe, všetko nové je vlastne dobre zabudnutým starým. A íl, ktorého tajomstvo bolo známe už v časoch Kleopatry, je toho ďalším dôkazom. V súčasnosti, rovnako ako pred stovkami rokov, je íl pripravený pomôcť nám udržať si mladosť a krásu.