*Doprava zadarmo pri každom nákupe nad 50,- EUR. *UPOZORNENIE: V prípade, že nie je možné vykonať platbu kartou, kontaktujte nás e-mailom. Číslo účtu: SK4083300000002801483048. Variabilný symbol - číslo objednávky.

Čo je to organická kozmetika?

 

Prírodná a organická kozmetika - je to jedno a to isté?

Organická kozmetika nie je iba jedným z odvetví „priemyslu krásy“. Je to ucelená filozofia. V organickej kozmetike by malo byť prírodné všetko: počínajúc samotným kozmetickým výrobkom a končiac jeho obalom. Nie všetka prírodná kozmetika sa môže považovať za organickú: ingrediencie, ktoré ju tvoria, by mali pochádzať z ekologicky čistých oblastí a mali by byť certifikované.

Podľa posledných ekologických výskumov z 10 500 chemických látok, ktoré sa využívajú v súčasnej kozmetológii, len 11% možno považovať za bezpečné a netoxické.

Sila prírodnej eko-kozmetiky je v podobnosti jej molekúl s molekulami ľudskej kože. Prívrženci organickej kozmetiky nechápu, načo je dobré zaťažovať pokožku chémiou a toxínmi, ak má k dispozícii silu prírody – extrakty kvetov, korenia, oleje... Detoxikácia sa môže začať, len čo otvoríte fľaštičku a zacítite prirodzenú vôňu namiesto zvyčajných syntetických aróm.

 

Čím sa líši organická kozmetika od prírodnej?

Organická kozmetika je vlastne kozmetika, ktorej všetky (alebo takmer všetky) súčasti pochádzajú z ekologicky čistých oblastí a boli vypestované bez použitia chemických hnojív. Táto kozmetika sa netestuje na zvieratách a okrem toho by nemala obsahovať žiadne syntetické konzervanty, vône a farbivá,  minerálne oleje, glykoly a sylikóny.

Pre potreby organickej kozmetiky existuje špeciálny zoznam konzervantov, schválený organizáciou pre certifikáciu organických výrobkov EcoCert, ktoré je dovolené používať, môžu byť však použité iba v minimálnych koncentráciách.

Väčšina výrobcov organickej kozmetiky sa taktiež snaží používať obalové materiály z ekologicky bezpečných a recyklovateľných materiálov.

Aby sme mohli nazvať určitú kozmetiku organickou alebo ju označiť na obale slovom „BIO“, je potrebné, aby prešla množstvom kontrol. Špeciálne na tieto účely zriadené organizácie certifikujú nielen samotné zloženie organickej kozmetiky, ale rovnako aj proces výroby kozmetiky a technológie používané pri pestovaní rastlín, ktorých zložky obsahuje.  

 

Čo je to prírodná kozmetika?

"Presné vymedzenie pojmu prírodná kozmetika neexistuje,  — hovorí Lýdia Zimakovová (zo spoločnosti Green Mama). — Akákoľvek značka, ktorá použije aspoň jednu prírodnú zložku v kréme, už môže o sebe povedať, že vyrába prírodnú kozmetiku. Pracovať výlučne s prírodnými zložkami je veľmi náročné a len ojedinelé značky sa na to dajú.“

Zloženie kozmetiky, ktorá sa nazýva prírodná nie je kontrolované žiadnymi organizáciami.

 

Akú kozmetiku označujeme ako organickú?

Pojem "organický" prišiel do kozmetiky z potravinárstva, kde sa ním označujú výrobky (ingredienty) prírodného pôvodu. V USA sa za organické považujú výrobky z rastlín, pričom rastliny musia rásť na ekologicky čistých miestach (plantážach alebo v divokej prírode) a pri ich pestovaní platí zákaz používania chemických hnojív, pesticídov a herbicídov. Proces spracovania týchto rastlín tiež musí prebiehať podľa prísnych ekologických štandardov a nesmie zahŕňať fázy chemickej syntézy.  V USA je hlavným dokumentom, ktorý vymedzuje pojem "organický", súbor predpisov Národného organického programu  (The National Organic Programs –  NOP)  – Final Rule.

Predpismi, zostavenými v podstate pre potravinárske výrobky, sa riadia aj ďalšie výrobky, ktoré obsahujú certifikované zložky a uchádzajú sa o získanie označenia „organický“.

Pre tieto výrobky stanovuje NOP  tri úrovne marketingového označenia:

  • 100% organic (100% organický) – výrobok musí pozostávať iba z certifikovaných organických zložiek rastlinného pôvodu;

  • organic  (organický) – zloženie výrobku musí obsahovať viac ako 95% certifikovaných organických zlúčením rastlinného pôvodu, zvyšných 5% môžu tvoriť syntetizované zlúčeniny, avšak iba také, ktoré sú uvedené v zozname schválenom NOP;

  • made with organic (ingredients) -  (vyrobený s použitím organických ingredientov) – výrobok musí obsahovať viac ako 70% certifikovaných organických zložiek rastlinného pôvodu.

Uplatňovanie pravidiel NOP v kozmetickej výrobe je silne ohraničené, nakoľko neakceptuje špecifiká kozmetických výrobkov. Pružnejší v tomto smere je štandard britskej  Soil Association – jednej z najvplyvnejších organizácií, ktorá ako prvá zaviedla pojem «organický»; najskôr vo vzťahu k farmárskej produkcii a neskôr aj v iných priemyselných oblastiach (textilnej a drevospracujúcej výrobe, výrobe produktov podporujúcich zdravie a krásu, kozmetike, gastronómii). Soil Association bola založená r. 1946 skupinou odborníkov, lekárov a prírodovedcov, ktorí sa venovali skúmaniu vzájomného pôsobenia človeka a prírody.  V roku 1976 bolo založené certifikačné centrum SA Certification. Okrem NOP и SA Certification je celosvetovo uznávaný tiež nemecký štandard BDIH a francúzsky Cosmebio/Ecocert.

 

Vegánska  a organická kozmetika — aký je medzi nimi rozdiel?

Pojem "vegán" sa používa na označenie najprísnejších vegetariánov. Vegánska kozmetika — to sú vlastne rastlinné výrobky, ktoré sa nielen netestujú na zvieratách, ale ani neobsahujú žiadne zložky živočíšneho pôvodu, dokonca ani také ako mlieko a med. Vegánska kozmetika sa označuje špeciálnou značkou znázorňujúcou labku zvieraťa.

Nie všetky organické kozmetické výrobky patria zároveň do kategórie „vegánske“.

 

Ako sa pestujú rastliny pre organickú kozmetiku?

Pri pestovaní rastlín pre organickú kozmetiku je zakázané používať  geneticky modifikované semená, chemické hnojivá, herbicídy, pesticídy a fungicídy. Všetky totiž negatívne pôsobia na prirodzené prírodné vlastnosti rastlín. Dovolené je používať geneticky nemodifikované semená, kompost a hnoj zvierat z biohospodárstiev. Burina sa vyplieva ručne, boj so škodcami sa vedie pomocou vtákov a dravého hmyzu, liečenie rastlín homeopatickými preparátmi. Takýmto prístupom sa posilňujú obranné schopnosti samotných rastlín a zvyšuje sa účinnosť látok, ktoré sú v nich obsiahnuté.

 

Čo je povolené a čo nie pri výrobe organickej kozmetiky?

Používanie chemických konzervantov je prísne zakázané. Rovnako aj syntetizovaných farbív, vôní a zvýrazňovačov chutí, syntetizovaných stabilizátorov a zahusťovadiel, geneticky modifikovaných surovín. Nesmú sa používať žiadne škodlivé technológie  –jadrové štiepenie, ultrazvuk, chemické konzervovanie, používanie plynov vrátane vytvárania ochrannej atmosféry pri vákuovom balení, používanie fenolov a tenzidov.  Dovolené je používanie prírodných konzervantov, takých ako cukor, soľ, rastlinné oleje, kyseliny, esenciálne oleje; prírodných farbív, prírodných aromatizátorov, pektínu z jabĺk a citrusov, karobovej múky, guarovej a xantánovej gumy, karagénu z červených rias, agar-agaru, geneticky nemodifikovaných surovín. Môže sa používať pasterizácia, solenie, kvasenie, rýchle a pomalé sušenie, vákuové opracovanie.  Povolené obalové materiály sú papier, sklo, kov, baliace materiály z biologicky neaktívnych látok (ktoré pri priamom kontakte s obsahom ho neovplyvňujú negatívne).

 

Ako spoznáme organickú kozmetiku?

Obaly organickej kozmetiky nie sú nápadné a dajú sa recyklovať; obyčajne neobsahujú sklo a kovy.  Súvisí to s princípom: čím skromnejší je obal, tým lepší je jeho obsah. Farba kozmetiky je biela (alebo bezfarebná), pretože neobsahuje farbivá.  Vôňa je len zriedka príjemná, obyčajne je „lekárenská“ alebo výrobok vonia po liečivých bylinách. Výnimkou sú ovocné a kvetinové vône, ak výrobok obsahuje esenciálne oleje. Kvôli absencii chemických zahusťovadiel a rozpúšťadiel sa môže tekutá emulzia deliť na vrstvy, takže  je potrebné pred použitím flakón s kozmetickým výrobkom dobre pretrepať.  Peny sa zvyčajne tvorí málo, nakoľko chýbajú penotvorné chemické látky, čo môže človeka spočiatku trochu zmiasť, avšak absencia peny nijako neznižuje čistiace a ošetrujúce vlastnosti výrobku. Keď sa prírodné extrakty dostanú do očí, vyvolávajú silný pocit pálenia, ktorý však zmizne okamžite po vypláchnutí očí čistou vodou.

Na etikete organického výrobku sa uvádzajú úplne všetky jeho zložky a tiež informácia o získanom certifikáte. Spoločnosti vyrábajúce organickú kozmetiku sú povinné aj v prekladoch uvádzať všetky informácie, čo si môžete sami  skontrolovať.

 

Zdroj: http://greenliving.ru/green-life/bio-jeko-organik/chto-takoe-organicheskaya-kosmetika