*Doprava zadarmo pri každom nákupe nad 50,- EUR. *UPOZORNENIE: V prípade, že nie je možné vykonať platbu kartou, kontaktujte nás e-mailom. Číslo účtu: SK4083300000002801483048. Variabilný symbol - číslo objednávky.

Ako prejsť od bežných šampónov k prírodným?

Zákazníci, ktorí si prvýkrát kúpili prírodný (alebo organický) šampón sa často sťažujú, že ich vlasy sa po umytí zle rozčesávajú, vyzerajú ako neumyté, slabo sa lesknú... A veľmi sa čudujú, pretože prírodné šampóny by mali byť lepšie než bežné prostriedky na umývanie vlasov, ktoré obsahujú syntetické zložky.

Prečo teda vlasy vyzerajú tak nepríťažlivo? Kde je sľubovaný efekt?  Poďme si to vysvetliť!

shampun-natura-siberika_2

AKO PÔSOBÍ BEŽNÝ ŠAMPÓN

Celý život ste používali bežné šampóny a zvykli ste si, že po umytí sa vlasy ľahko rozčesávajú, lesknú sa a po použití niektorých prostriedkov dokonca vyzerajú ako hodvábne. Takýto efekt sa dosahuje vďaka použitiu silikónov a ďalších chemických substancií, ktoré pokrývajú povrch vlasov.

Štruktúra vlasu je taká, že pozostáva z keratínových šupiniek. Čím lepšie a pevnejšie k sebe priliehajú, tým sú vlasy zdravšie, lepšie sa  rozčesávajú a lesknú sa.

Práve silikóny sa vyznačujú tým, že sú schopné „zlepiť“ keratínové šupinky a pridať tak vlasom zdravý a lesklý vzhľad. Dlhodobé používanie kozmetiky so silikónmi je však škodlivé, rovnako pre samotné vlasy, ako aj pre pokožku hlavy. Silikón, ktorý sa hromadí na povrchu vlasov, robí totiž umelo štruktúru vlasov hrubou. Vlasy potom prestávajú byť schopné hydratovať sa, vysušujú sa zvnútra, silno sa poškodzujú a rovnako aj pokožka hlavy. Vytvára sa uzavretý kruh: vlasy sú stále mastnejšie a ťažšie, vyžadujú častejšie umývanie, ktoré znovu a znovu spúšťa proces, aký ich ešte viac poškodzuje. 

Existuje východisko z tejto situácie, pýtate sa? –  Áno - používať prírodné prostriedky na umývanie vlasov, ktoré, po prvé, pomáhajú odstrániť všetky syntetické látky z povrchu vlasov а po druhé, obsahujú prírodné zložky, ošetrujúce pokožku hlavy i vlasy.

Problém pri používaní prírodnej vlasovej kozmetiky spočíva v tom, že po istom čase nastupuje moment, keď sa umelá vrstva silikónov úplne vymyje a vlasy začnú vyzerať takými, akými v skutočnosti sú – lámavé a zamotané. A vy, samozrejme, namiesto spokojnosti začínate pociťovať sklamanie.

7 RÁD AKO UĽAHČIŤ PRECHOD OD BEŽNÝCH ŠAMPÓNOV K PRÍRODNÝM

Prechod k prírodnej starostlivosti si vyžaduje v prvom rade trpezlivosť. Na odstránenie silikónovej vrstvy je potrebný určitý čas. Tu je niekoľko jednoduchých rád, ktoré vám pomôžu spraviť tento prechod menej stresovým.

  1. Všetko potrebuje svoj čas

V závislosti od frekvencie umývania hlavy a vlasov môže proces privyknutia si k novému šampónu trvať 2 - 4 týždne. Najlepšie je preto prechádzať od bežných prostriedkov k prírodným vtedy, keď máte viac voľného času sami pre seba, napr. počas dovolenky. Tento čas  je potrebný na zbavenie sa silikónovej vrstvy.

  1. Prostriedky na formovanie účesu môžu spomaľovať tento proces

To, ako veľmi obaľuje silikón vlasy závisí nielen od ich hrúbky a kvality, ale tiež od toho ako často používate prostriedky na formovanie účesu. Preto, ak ste prešli k používaniu prírodného šampónu, ale stále používate prostriedky na formovanie účesu, ktoré obsahujú silikóny, je to rovnaké ako keby ste v aute stláčali plyn aj brzdy súčasne. Riešenia sú dve: buď sa na čas úplne zrieknete všetkých prostriedkov na formovanie účesu alebo ich vymeníte za prírodné, ktoré neobsahujú syntetické zložky.  

  1. Kefa je dôležitá!

Je celkom možné, že obyčajne používate iba hrebeň a pre väčšinu typov vlasov je to viac než postačujúce.  No význam používania kefy nie je v tom, aby sme si rozčesali vlasy (s tým si oveľa lepšie poradí práve hrebeň), ale v tom, že kefa z prírodných štetín pomôže odstrániť vrstvu silikónu, ktorá sa vytvorila na vlasoch. Okrem toho si môžeme kefou spraviť masáž hlavy, keď cítime napätie alebo bolesť.

  1. Pena nemusí byť zárukou dobrého umytia!

Názor, že bohatá tvorba peny je zárukou kvalitného umytia, je od základu nepravdivý. Penu potrebujeme iba kvôli psychickému komfortu, aby sme si vychutnali proces umývania a mohli kontrolovať, či sme šampón dobre zmyli.  Prírodné šampóny nemajú bohatú penu. Tá je skôr ľahká s jemnými pórmi.

  1. Správne dávkujte šampón

Na umytie vlasov strednej dĺžky postačí minimálne množstvo šampónu – veľkosti asi ako vlašský orech. Vlasy je vhodné masírovať šampónom dovtedy, kým sa nestanú dostatočne hladkými (nezačnú "vŕzgať").  

  1. Umývajte si vlasy menej často

Zložky, ktoré sú súčasťou prírodných šampónov pôsobia vyvážene, čo znamená, že hlavu a vlasy postačuje umývať raz za  2-4 dni.

  1. Doplňujúca starostlivosť

Suché a poškodené vlasy si vyžadujú aj ďalšiu starostlivosť a preto nezabúdajte po každom umytí použiť kodicionér. Tým, ktorí majú normálnu alebo mastnú pokožku hlavy možno doporučiť spevňujúce vlasové lotiony. Obsahujú prírodné extrakty, ktoré ošetrujú a tonizujú pokožku hlavy a nie je potrebné ich zmývať. Po nanesení lotionu si môžeme spraviť masáž hlavy – pomocou kefy na vlasy alebo rukami.

1-2-krát týždenne je dobré urobiť si masku na vlasy alebo olejový zábal.

Nie je pravda, že olej je vhodný iba pre suché vlasy – dôležitý je len správny výber. Na mastnú pokožku hlavy sú vhodné oleje z lieskových orechov, sezamu alebo hroznových jadierok. Môžeme ich použiť ako základ, do ktorého pridáme aj ďalšie rastlinné oleje, napr. jojobový, mandľový, argánový. Aby sme zmyli olej z vlasov, musíme vopred v dlani namydlený šampón naniesť na suché vlasy(!), poriadne ich namydliť, potom opláchnuť vodou a naniesť šampón ešte raz, bežným spôsobom.  

ZÁVER

Príroda nemá rada uponáhľanosť. Keď sa zrnko dostane do zeme, zmení sa na rastlinku, z ktorej vyrastie mohutný strom, čo prináša svoje plody. Rovnako aj my, keď používame prírodné prostriedky pri každodennej starostlivosti o pokožku tela alebo vlasy,  umožňujeme tým prírodným komponentom očisťovať a regenerovať naše telo a prebúdzať našu prirodzenú príťažlivosť.

Pravidelné používanie prírodného šampónu, intenzívna starostlivosť o vlasy, česanie a masáže hlavy a taktiež zdravá výživa prispejú k skráteniu trvania prechodného obdobia a vrátia vašim vlasom krásu a zdravie.  

 

Zdroj: www.weleda.ru