*Doprava zadarmo pri každom nákupe nad 50,- EUR. *UPOZORNENIE: V prípade, že nie je možné vykonať platbu kartou, kontaktujte nás e-mailom. Číslo účtu: SK4083300000002801483048. Variabilný symbol - číslo objednávky.

Poznáte sibírske adaptogény?

сибир2

Životná energia sibírskych rastlín bola po stáročia využívaná miestnym obyvateľstvom na výrobu zázračných elixírov pre cársku rodinu, ktoré mali uchovať ich mladosť a krásu na dlhé roky. Tajomstvo prípravy elixírov bolo prísne strážené a odovzdávalo sa len najbližším príbuzným.

Dejiny moderného využívania sibírskych rastlín sa začali písať až od roku 1940, keď ruskí botanici Lazarev a Brechman preskúmali 4000 rastlín a vyčlenili spomedzi nich skupinu 12 unikátnych rastlín-adaptogénov, ktoré dokázali prežiť Dobu ľadovú len vďaka svojej schopnosti adaptovať sa na zvlášť surové klimatické podmienky Sibíri. Kvôli prežitiu v náročných podmienkach tajgy tieto rastliny skoncentrovali v sebe množstvo výživných látok a éterických olejov. Výsledkom tohto procesu adaptácie bol vznik vzácnych vlastností, vďaka ktorým sú tieto rastliny a extrakty z nich schopné výrazne zlepšiť celkový tonus kože a pri terapeutickom používaní spomaliť jej starnutie.

Adaptogény sú rastliny, ktoré napomáhajú organizmu prispôsobiť sa rôznym škodlivým faktorom životného prostredia (chladu, horúčave, nedostatku kyslíka a pod.) Zlepšujú výkonnosť organizmu, pričom nemajú naň žiadne vedľajšie negatívne účinky. Slovo "adaptogén" je odvodené od slova "adaptácia". V širšom chápaní slova sú adaptogény prostriedky, ktoré zlepšujú adaptačné schopnosti človeka. Rastlinné adaptogény obsahujú spravidla také biologicky aktívne zložky ako sú flavonoidy, glykozidy, polysacharidy, fytosteroly a terpinoidy.

V Sibíri boli nájdené 4 rastliny-adaptogény:

  1. Rozchodnica ružová (zlatý koreň), rus. Родиола розовая, lat. Rhodiola rosea
  2. Všehojovec štetinatý (sibírsky ženšeň, eleuterokok, čertov koreň), rus. Женьшень сибирский , lat. Eleutherococcus senticosus
  3. Schizandra čínska (magnolka čínka, klanopraška), rus. Лимонник нанайский, lat. Schisandra chinensis
  4. Arália mandžurská, Аралия маньчжурская, lat. Aralia mandshurica

 

родиола     зеншен     лимонник     аралиа

Výrobky v našej ponuke, ktoré obsahujú: