*Doprava zadarmo pri každom nákupe nad 50,- EUR. *UPOZORNENIE: V prípade, že nie je možné vykonať platbu kartou, kontaktujte nás e-mailom. Číslo účtu: SK4083300000002801483048. Variabilný symbol - číslo objednávky.

Prírodné oleje - najlepšia ochrana pred slnkom

Len čo na našu pokožku začína dosahovať teplé slniečko, ponáhľame sa pokryť ju všemožnými ochrannými krémami. Ale môžeme si byť istí ich bezpečnosťou? Kozmetické výrobky s ochranným účinkom pred slnečnými lúčmi majú spravidla nie celkom neškodné chemické zloženie. Našťastie však existujú prírodní pomocníci, ktorí si dokážu s takouto úlohou poradiť. Sú to prírodné oleje, ktoré poskytujú prirodzený ochranný účinok pred slnečným žiarením.

Odborníci uvádzajú 6 olejov, ktoré Vás zbavia nutnosti vtierať si do pokožky potenciálne toxické látky.

Sú to:  

 

Olivový olej

Okrem toho, že olivový olej má mnohoraké pozitívne účinky na pokožku, tento úžasný prostriedok môže byť použitý nielen ako ochranný prostriedok na opaľovanie, ale tiež aj namiesto krému, či mlieka po opaľovaní.  Voľné radikály, ktoré sa vytvárajú v dôsledku pôsobenia UV lúčov na organizmus, ničia kožné bunky a spôsobujú vážne poškodenie pokožky, dokáže olivový olej neutralizovať, pretože je bohatým zdrojom antioxidantov, takých ako  vitamín E a polyfenoly. Podľa farmakognostických štúdií sa úroveň ochrany pred slnkom u tohto oleja s hlbokým zeleno-žltým odtieňom rovná SPF 8.

Sezamový olej

Nie je nič prekvapujúce na tom, že sezamový olej patrí do tohto zoznamu. Získava sa zo sezamových semien, bohatých na steroly, tokoferoly, triterpény a lignany, ktoré dodávajú oleju antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Tento produkt obsahuje vitamín E, pozostáva z 50% z lipidov a obsah bielkovín v ňom dosahuje  20%. Olej účinne podporuje fungovanie mechanizmov potrebných na odstránenie voľných radikálov z kožných buniek. Tento prírodný opaľovací krém v našej lekárničke obsahuje SPF 4. 

Olej z mrkvových semien

Tento esenciálny olej je najlepším prírodným ochrancom našej pokožky. Má nielen antioxidačné, ale tiež antimykotické, antiseptické a aromatické účinky. Zložky ako vitamín A a betakarotény robia z mrkvového oleja silný ochranný prostriedok proti slnku. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2009 v Pharmacognosy Magazine, SPF tohto oleja dosahuje číslo 38-40.

  

Olej zo semien červených malín

Malinový olej poskytuje plné spektrum ochrany pred slnkom. Účinok oleja zo semien červených malín je veľmi podobný tomu, ktorý poskytuje oxid titaničitý, používaný vo väčšine opaľovacích krémov na prírodnej minerálnej báze. Zmes nezameniteľných mastných kyselín (omega 3 a 6) a antioxidantov  robí tento olej s vysokou absorpciou ideálnou voľbou pre ľudí s kožnými problémami, takými ako je psoriáza alebo rôzne ekzémy. Olej zo semien červených malín chráni pokožku pred všetkými typmi ultrafialového žiarenia - UVA, UVB, a dokonca aj UVC lúčmi, ktoré na Zem nikdy dosiahnu a teda nepredstavujú v súčasnosti žiadnu hrozbu. Podľa slov Anthony J. O´Lenika, autora knihy  "Prírodné oleje",  prirodzený  ochranný SPF tohto oleja sa pohybuje od 28 do 50. 

Mandľový olej

Tento olej môže byť nazvaný liečiteľom mozgových buniek a kože. Má mierne ochranné vlastnosti pred slnkom.  Je vhodný pre ľudí, ktorí sú zriedka vystavení pôsobeniu škodlivých slnečných lúčov. Jeho maximálny index ochrany SPF je 6. Mandľový olej sa používa ako doplnková látka v mnohých značkových komerčných opaľovacích výrobkoch, ale jeho hlavným plusom je zázračný liečivý a omladzujúci účinok na  pokožku. 

Kokosový olej

Ak hovoríme o ochrane a starostlivosti o pokožku, bolo by nespravodlivé nezmieniť sa o kokosovom oleji. Tento olej, okrem nespočetného množstva jeho ďalších kozmetických plusov, tiež chráni pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi. Kokosový olej pôsobí antioxidačne, bráni negatívnym procesom v bunkách vyvolaným UV žiarením.  Dodáva pokožke mladistvý vzhľad a pružnosť. Presná hodnota SPF v tomto prípade nie je známa, ale v niektorých štúdiách sa uvádza úroveň od 4 do 10. 

Ochranný faktor niektorých ďalších olejov:

Bambucké maslo – SPF 6
Makadamiový olej – SPF 5
Jojobový olej (vhodný ako ochrana po opaľovaní) – SPF 5
Konopný olej – SPF 6
Avokádový olej – SPF 12
Ryžový olej – SPF 4
Sójový olej – SPF 10
Olej z lieskových orieškov – SPF 15
Arganový olej – SPF 15
Olej z pšeničných klíčkov – SPF 20